b EDV pakt eerste punten van het seizoen op het veld van de kampioen

GENT – Voor de eerste keer dit seizoen kon de Ves weer zingen in de douche. In een steengoede partij wonnen ze immers onverhoopt drie punten van Blue Ghent, de tot dan toe ongeslagen leider in de competitie..

2017_08_19_tornooi_06

“We hadden deze overwinning al veel langer verdiend”

Eendracht De Ves-coach MBO zag er zichtbaar opgelucht uit na de wedstrijd. “Zowel Blue Ghent als Eendracht De Ves kunnen heel goed voetballen, en dat werd in deze spannende match meer dan duidelijk. Toch moet je durven blijven combineren en dat hebben we gedaan. Dat vind ik een lichtpunt.” Deze match bezorgt de geplaagde trainer inderdaad opnieuw krediet bij spelers en supporters, na een ongelukkige start waar de punten uitbleven.

Deze vessen hoeven dit seizoen van niemand bang te zijn

EDV begonnen vol ambitie aan de match, maar wist heel goed dat hun tegenstander geen cadeaus zou weggeven. Tijdens de eerste tien minuten werd dit heel duidelijk: De Ves stond onder druk en kwam niet toe aan kalm en opbouwend voetbal. Keer punt was de blessure van de centrale middenvelder van Blue Ghent. Opeens deelde EDV de lakens uit op het middenveld, en een onuitputbare Phil Bond werd meermaals in de diepte gestoken. Viel EDV vooral aan over de linker flank, toch viel de eerste goal aan de andere kant, toen Mbo een bal van Savage onverwacht achter zijn steunbeen doorspeelde naar de centraal meegevolgde Simunic. Vriend en vijand zagen tot hun verbazing hoe Simunic plots volledig vrij voor doel stond en genadeloos afwerkte. De Ves speelde vanaf dan met vleugels en trok met één nul de kleedkamer in.

EDV wist dat ze moesten scoren om de overwinning veilig te stellen en ging dan ook volop in de aanval. De uittrappen van gelegenheidskeeper Mikis gingen ver en werden steevast opgevangen door iemand van de centrale as Cocos-Mbo-Simunic die, het moet gezegd, het werk onderling perfect verdeelden. De Ves zetten steevast druk en creëerde enkele kansen, die het jammer genoeg niet kon afwerken. Toch proefde het publiek toen al: een tweede goal van de Ves hangt in de lucht. Enkele minuten later was het al zover: een meegevolgde Baman werkte een voorzet van Savage met zijn linker ongemeen hard tegen de netten. De Ves vierde, met nog twintig minuten te spelen.

De spelers van EDV worden een dagje ouder en die maturiteit toont zich nu ook op het veld. De verdediging stond als een huis. De backs Kahn en Botero hadden de flankspelers in hun achterzak, en centraal haalden Cocos en Betrand elke doorgebroken aanvaller genadeloos terug met enkele mooie slidings. Jammer genoeg dacht de scheidsrechter daar anders over, waardoor de Ves enkele keren onterecht een fout tegen kreeg. Reeds diep in de tweede helft zorgde de scheids voor een kleine domper op de feestvreugde: een loepzuivere sliding van De la Rouque werd onterecht afgestraft met een penalty. Blue Ghent had deze stilstaande fase nodig om een uitstekende keepende Mikis te kunnen verschalken. “En dan nog had ik de bal bijna,” zou Napravadolopulatos na de match terecht onderstrepen. De internationale schare fans hield zijn adem in, maar de spelers van EDV hielden het hoofd koel. Ze domineerden de match en speelden de bal gecontroleerd. Toen het verlossende fluitsignaal klonk vlogen de vessen elkaar uitgelaten rond de hals. Ook in het stadion was de ontlading groot.

“Niet alles draait rond mij”

Terwijl de spelers hun overwinning vierden in de kleedkamer met drank en drugs, stond een opgeluchte trainer de pers te woord. “Ik ben blij met wat de spelers vandaag op de mat gebracht hebben. Soms moet je als trainer moeilijke keuzes maken. Maar niet alles draait om mij.” Deze mantra lijkt de geplaagde Mbo vandaag geen windeieren gelegd te hebben. Hij had ook op voorhand zijn eenvoudige filosofie uiteengezet tegen de spelers: “Op zich is het simpel: als wij opnieuw scoren zoals tegen Sint Elooi, maar we krijgen er geen (of minder) binnen, dan winnen we.” Of hij spijt heeft dat het niet gelukt is minder dan geen goals te slikken? “Ik geef toe: ik heb me de spelregels nog eens laten voorlezen en besef dat we dat streefdoel misschien los moeten laten.” Of hij nog plannen heeft voor de volgende partij? “Ik werk met kleine ingrepen. Zo zag ik vandaag mijn vermoeden bevestigd dat Baman eigenlijk een linksepoot is. Ik zal met hem apart trainen en zijn rechtervoet rond zijn middel tapen, om zijn linker nog meer te ontwikkelen. Ook ben ik vooral van plan te blijven luisteren naar wat de spelers suggereren. Dat is makkelijker voor mij en het lijkt me bovendien de beste garantie op succes.”
De lakmoesproef volgt volgende week, om 15:00 in de Veskom. Supporters talrijk op post!